Апелацискиот суд го потврди решението за притвор

Мухамед Зекири останува во притвор во Истражниот затвор во Шутка

Поранешниот генерален секретар на Владата, Мухамед Зеќири останува во притвор во истражниот затвор во Шутка, бидејќи денеска Апелацискиот суд Скопје го потврди првостепеното решение за притвор. Од судот појаснуваат дека гаранцијата која ја понудил Зеќири воопшто не била разгледувана, бидејќи покрај опасноста за бегство, притворот му е одреден и поради опасност да ја попречи истрагата која е во тек. 

Зеќири на јавната седница пред второстепениот суд истакна дека нема да бега, и дека ако сакал да го стори тоа на располагање имал повеќе од една година.

Тврдеше дека не е виновен во предметот каде се гони дека склучил договор за консултантски услуги со фирма без спроведена јавна набавка, со што според обвинителката го оштетил буџетот.

Освен Зеќири, осомничени во случајот се двајца хрватски државјани кои се бараат со потерница. 

Мухамед Зеќири е осомничен за злоупотреба на службената положба и овластување.

Според Обвинителството, без спроведување на соодветна постапка за јавна набавка, склучил договор за консултантски услуги со правно лице во што со умисла му помогнале осомничените хрватски државјани. 

Здруженост, сплотеност и поврзаност на луѓе, друштва, организации и институции кон една заедничка цел или поради заедничка причина. 

повеќе

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе