ВМРО-ДПМНЕ: Џафери стори кривично дело за кое се лежи затвор

Нервозата кај демаскираниот Талат Џафери расте, со затворањето на пратениците стори кривично дело за кое се лежи затвор. Вчера Талат Џафери противправно ја лиши целата пратеничка група од слобода и го спречи нивното слободно движење, се вели во денешната реакција на ВМРО-ДПМНЕ.

„Џафери ги затвори вратите во Собранието и практично ги држеше пратениците како заложници. Тој со ова свое дејство стори кривично дело од чл. 140 ст.3 и 4 од КЗ, од кои ст.3 гласи дека и обидот се казнува. Додека ст.4 вели дека ако противправното лишување од слобода го стори службено лице со злоупотреба на службената положба или овластување, ќе се казни со затвор од шест месеци до пет години.

Ова е трета тешка злоупотреба на позицијата на Талат Џафери.

Дали Ковачевски и ова ќе го изрелативизира, па ќе слушаме изговори од типот – 'вратите сами се заклучија'.

Останувањето на Ковачевски на власт по секоја цена како што тоа го прави сега со неприфаќање на предвремени парламентарни избори, ќе им дава право на Талат Џафери и на ДУИ уште повеќе да ги кршат законите и да не одговараат, зошто само од нивната добра волја опстојува владата. 

Ковачевски е марионета во рацете на Талат Џафери. Избори мора да има час поскоро. За срамот никогаш да не се повтори", се вели во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ.

 

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе

Самостојните уметници не се доволно мотивирани да создаваат. 

повеќе