ТМРО: Македонската влада да понуди прифаќање на бегалци од Украина

Македонија и македонската влада да покажат солидарност со хуманитарната и бегалската криза од воените дејствија во Украина и да понуди прифаќање на бегалците од воените жаришта на својата територија, понудувајќи ги постоечките сместувачки капацитети, апелираат од ТМРО.

„Главниот бегалски бран е на полската територија и македонската влада треба веднаш да преземе чекори со меѓународната заедница за организирано прифаќање на бегалците кои се претежно деца, жени и стари лица, барем во овие зимски услови“, изјави Ванчо Шехтански, претседател на ТМРО.
 

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе