Советот на амбасадори ја поздрави одлуката на САД да испрати тим на истражители

Корупцијата воопшто, како и корупцијата на високи државни функционери е главната причина што младите ја напуштаат земјата и заминуваат во странство за да обезбедат материјални средства за лична и семејна егзистенција, се вели во соопштението на Советот на амбасадори кои ја поздравија веста на амбасадорката на САД Анџела  Агелер дека тим за санкции од Вашингтон веќе е во Македонија и дека поагресивно ќе  ги разгледува досиејата на поранешни и актуелни корумпирани политичари и да ги  дава сите можни одговори.

Советот на амбасадори цврсто ги поддржува констатациите на амбасадорот на САД Агелер, на амбасадорот на ЕУ Дејвид Гир и на амбасадорите на некои земји членки на Унијата дека на правосудниот сектор во Македонија му требаат повеќе истраги, гонење за да се покаже дека никој не е над законот.

Советот на амбасадори ја повикува Владата, раководителите на органите на Владата, државните институции како и лидерите и членството на сите политички партии од власта и опозицијата, да се борат против минатата и сегашна корупција во нивните редови за конечно државата да оди кон вистински економски, социјален, финансиски, културен и секаков прогрес од сега до иднината.

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе