Нов АСНОМ: Оваа власт ги предаде идеалите на востаниците во борбата против фашизмот

Денеска, на 81 годишнината од  Денот на народното востание на македонскиот народ, оддаваме огромна почит кон сите востаници во борбата против фашизмот и фашистичкиот окупатор на македонската земја. Денеска, со огромен пиетет, оддаваме признание за македонските херои кои ја започнаа борбата за слобода и ослободување на македонскиот народ и македонската земја од окупаторите фашистички. Тие, храбро се бореа и гинеа за самостојна Македонија, за самобитност и самостојност на македонскиот народ, се вели во денешното соопштение на организацијата Нов АСНОМ.

„За жал дојде време кога треба да кажеме дека заради оваа одродничка власт, предадени се нивните идеали и визии, нивната борба и жртви се погазени и дека Република Македонија ја ликвидираа, ја заменија со Северна, ја нагрдија, ја обезличија и им ги одзедоа правата и достоинството на Македонците. Денеска, пред македонската нација, 'висат' истите пранги окупаторски, истите закани за целосно деградирање и девалвирање на достоинството на Македонците, за газење и бришење на историјата mакедонска, демнат подли обиди за бугаризација, да се сотрат традициите, обичаите и културата mакедонска. И сето тоа, со амин на оваа неспособна, одродничка и предавничка власт која мизерно и со свиткана кичма, молчешкум ја гледа агресијата за крај на постоењето на Македонците. 

И затоа, организацијата Нoв АСНОМ смета дека, дојде време кога гласно мора да кажеме дека борбата за ослободување на Македонија продолжува. Оваа борба е новата револуција на сите нас-македонските патриоти, оваа борба е нашиот генерациски предизвик и крик на Македонците против Преспанскиот договор, против т.н. „заедничка историја“ со Бугарија, против македонскиот јазик да бидне дијалект на бугарскиот. Оваа борба е за нашето вековно и уставно име Република Македонија и дека е доста од 'бугарска демократија, доста е од бугарски клубови во Македонија, доста од дволичните игри на меѓународната заедница и од апетитите на нивните миленичиња Грција и Бугарија - најсиромашната земја во ЕУ. Оваа борба, значи доста за поделбите и крај за оваа марионетска и профашистичка власт. Оваа борба е нашиот македонски восклик за живот и слобода, за бесмртност на македонизмот со кој и денес над Македонија се раѓа, ново сонце на слободата“, соопшти Нов АСНОМ.   

Македонци, нека ни е честит 11 октомври, денот на непокорот и Ден на народното востание на македонскиот народ. 

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе

Провокација е именувањето на бугарските клубови „Борис III“ и „Ванчо Михајлов“. Не можеа ли да бидат со имињата Елин Пелин, Димчо Дебељанов, Черноризец Храбар или Иван Вазов?

повеќе