Николоски: За скандалот со пасошот за Онишченко виновни се Виктор Димовски и Оливер Спасовски

Агенцијата за национална безбедност како државна институција е претворена во партиско приватна институција која е подредена за личните и партиски интереси. Пред еден месец јавно истакнав дека АНБ се злоупотребува и дека се врши прислушување и следење на врвот на опозицијата. На тоа нема никаков демант ниту реакција. Напротив АНБ мистериозно знае кој каде оди и со кого комуницира од врвот на ВМРО-ДПМНЕ. Ние сме следени со месеци за тоа имаме кредибилни информации, а можеби и со години, изјави денеска Александар Николоски, потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ.

„Во однос на примената на Законот за АНБ недостасуваат два клучни елементи – првиот е внатрешна контрола и вториот департизацијата преку тестирањето на полиграф на вработените во службата.

15 месеци не се спроведува членот 53 и членот 54 од Законот за АНБ. Со неименувањето на шеф на внатрешна контрола има отсуство на надзор врз мерките кои АНБ ги спроведува против опозицијата како и испитување на конкретни случаи како оној со Онишченко.

Кој сега во отсуство на шеф на внатрешна контрола ќе изготви вонреден извештај за пропустите во вршењето на безбедносната проверка? Да ве потсетам дека така почнува судирот во безбедносните служби, кога СДСМ реши да не направи кворум на својот директор Виктор Димовски на седницата за контрола на работата на АНБ и АР, кога требаше да се избере директор за внатрешна контрола. Затоа што веројатно клановите во рамки на СДСМ, кои што сакаат да ја контролираат АНБ не можеа да се договорат помеѓу себе. И така АНБ 14 месеци нема директор за внатрешна контрола и никој не го спроведува контролирањето во АНБ иако тоа е клучен сегмент и не случајно собраниската комисија дава дозвола за предлогот“, вели Николоски.

Според него, Димовски веќе три години не го спроведува и членот 67 став 1 алинеја 7 за задолжително полиграфско тестирање за вработените во АНБ што е основен законски услов да се стекне работен однос во службата.

„Три години нема одговор колку од 381 вработен во АНБ поминале полиграфско тестирање за проверка на професионалниот интегритет, а колку се покажале недостојни за вршење на службата заради негативен полиграф. А, овие денови АНБ и Виктор Димовски приредуваат уште еден скандал со бегалецот Онишченко.

Виктор Димовски и Оливер Спасовски треба да понесат одговорност за давањето на македонско државјанство на белосветскиот криминалец – Украинецот Онишченко, кој е на црна листа на САД, а по кој официјално трага и Украина. Никакви суспензии на службеници не може да ја тргнат вината од Спасовски и Димовски.

Покрај тоа што Онишченко е на црна листа на САД, тој е и лице по кое има потерница од страна на Украина. Овие податоци морало да бидат проверени од АНБ и МВР. И Спасовски не може да избега од одговорност, исто како што не може да избега од одговорност за издадените пасоши на Шкаљарците, Седат Пекер и редица други белосветски криминалци кои што гледаме се убиваат помеѓу себе со македонски пасоши.

Очигледно Оливер Спасовски преферира лица кои се на црната листа на САД за бизнис соработка, како што е големиот скандал кој што го изнесов во јавноста за соработка со  фирмата „Инфинити“ на синот на Додик.

Оливер Спасовски како министер за внатрешни работи директно ја загрозува нашата, но и безбедноста на нашите сојузници од НАТО и ЕУ. Спасовски не може да бега од одговорност.

Очекуваме институциите да реагираат со одземање на државјанството на Онишченко, а Спасовски и Димовски да поднесат оставки. Не може македонските безбедносни служби наместо за сузбивање на криминалот, заштита на уставно правниот поредок на Македонија да се користат за поддршка и логистика на белосветски мафијаши“, изјави Николоски.

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе