Арт активизам Тетово

„Ми треба мојот простор“ - тетовски активисти бараат велосипедски патеки

Тетово е град без велосипедски патеки, потсетува организацијата „Арт активизам“ од Тетово која спроведе акција за будење  на свеста кај надлежните.

„Велосипедот е најдобро превозно средство, но истовремено е и ризично особено кога во градот нема велосипедска патека. Таков е и градот на Тетово“, алармираат од „Арт активизам“ од Тетово .

Во соопштението проследено со фотографии се вели дека група на активисти од Тетово ја реализира акцијата "Ми треба мојот простор" со цел да ја пренесаат пораката за недостаток на велосипедски патеки во овој град.

Акцијата "Ми треба мој простор" е финансиски поддржана од Фондацијата Отворено општество - Македонија.

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе