Прв медицински тим во странство од Македонија како НАТО членка

Македонски хируршки тим ќе лекува во норвешка болница во Авганистан

Хируршки тим oд три доктори специјалисти од јавното здравство – по трауматологија, по општа хирургија и по анестезиологија и три медицински сестри, од кои една е од Баталјонот за медицинска поддршка на Армијата, ќе заминат во Норвешка на тримесечна обука, од каде потоа ќе бидат распоредени во норвешката воена болница во Кабул, Авганистан. Пред нивното заминување тие се сретнаа со министрите за одбрана и за здраство Радмила Шекеринска и Венко Филипче.

Вклучувањето на докторите и медицинските сестри од јавното здравство во рамките на ротацијата во норвешката болница во Кабул е врз база на Меморандумот за соработка помеѓу министерствата за одбрана и за здравство според кој составот на тимот го обезбедува Министерството за здравство, а финансиските средства се обезбедени од Министерството за одбрана. Трошоците за обука и логистичка поддршка во мисијата ги покрива Кралството Норвешка.

Министрите на членовите на медицинскиот тим им посакаа успех.

„Вие сте првиот македонски хируршки тим кој ќе учествува во НАТО мисија како тим од земја членка. Ќе учите од најдобрите бидејќи нашиот партнер Норвешка е познат по развивањето на воената медицина", рече Шекеринска.

Честитајќи им на изборот, министерот Филипче ја истакна важноста на учеството на нашиот тим во мисијата „Одлучна поддршка" и рече дека овој проект е важен не само за Министерството за одбрана туку и за целата држава бидејќи членството во НАТО значи и развивање на медицински тимови за брза интервенција.

„Од вашето учество во мисијата ќе има бенефит целокупниот систем на јавното здравство бидејќи вашето знаење ќе го применувате но и ќе го пренесете на специјализантите и студентите", рече министерот.

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе