Левица: Сулуда и вазалска е одлуката за визи за Куба и Боцвана, земји кои ја почитуваат Македонија

„Надворешната политика на Македонија целосно ја има изгубено својата сувереност. Ова го потврдува и одлуката на МНР да воведе визи за земји како Куба и Боцвана, без апсолутно никаква причина и образложение и тоа режим за земји кои никогаш во својата историја немат водено штетна политика кон Македонија. Тоа е сулуда одлука, особено затоа што станува збор за држави кои безрезервно ја признаа државата под нејзиното уставно име, почитувајќи го правото на самоопределување на македонскиот народ и неговиот суверенитет над својата држава“, реагира Левица.

Хавана - Куба

„Ако се земе предвид и фактот дека Македонија нема дипломатски претставништва во овие земји, со ова како држава, процесот за добивање на македонска виза за државјаните на овие две земји го правиме практично невозможен и поставуваме бариери кон народите на земји кои негуваат кон нас пријателски односи.

Османи недволично потврди дека Владата, на предлог на Министерството за надворешни работи, ја донела оваа одлука во контекст на усогласување со надворешната и безбедносната политика на ЕУ и уште еднаш го покажа протекторатското и вазалско однесување на власта кон колективниот Запад, кој пак премолчно ги храбри државите како Грција и Бугарија, во нивните негаторски политики кон Македонија и македонскиот народ.

Левица најстрого ја осудува ваквата, во најмала рака, срамна одлука на Владата предводена од СДСМ и ДУИ, чија единствена цел во нивното водење на надворешната политика, очигледно е само тоа да бидат допадливи и максимално понизни кон нивните камшикари", се вели во реакцијата на Левица.

Легенда под Главна слика

Хавана - Куба

Да ги споменеме и другите големи глобални предизвици: големите опасности од еколошка катастрофа; зголемувањето на нееднаквоста во нашите општества; и напливот на нови технологии кои можат да го нарушат светот доколку истите не бидат соодветно користени и контролирани.

повеќе

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе