Запалени три контејнери на Бит Пазар

Вечерва непознати сторители опожарија три контејнери за отпад лоцирани на булеварот „Крсте Мисирков" во близина на Бит-пазар. Опожарените контејнери беа со зафатнина од 3,2 метри кубни и се целосно уништени и неупотребливи," соопшти ЈП Комунална хигиена-Скопје.

Информира дека опожарените контејнери веднаш ги замени со нови за да не се наруши динамиката на одлагање, собирање и транспорт на комуналниот отпад.

„Ова е трет случај годинава од страна на непознати сторители да бидат опожарени садови за одлагање отпад на истата локација,“ велат од ЈП Комунална хигиена-Скопје и апелираат да престане уништувањето на контејнерите, за екипите на претпријатието да можат навремено да ги извршуваат своите работни обврски на терен, согласно оперативната програма за работа.

Од ЈП Комунална хигиена-Скопје информираат дека сите случаи на опожарување на контејнерите се пријавени до надлежните органи и упатува апел до МВР во најкус можен рок да бидат преземени соодветни мерки за да се пронајдат и санкционираат сторителите.

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе