За викендов трето прскање против комарци во Скопје

Градот Скопје информира дека претстојниов викенд, односно  на 21.05.2022 (сабота) и на 22.05.2022 (недела), во раните утрински часови ќе се врши авионска дезинсекција против возрасни форми на комарци на подрачјето на градот Скопје.

Инаку, ова е трето прскање, второто се изврши во периодот од 17.05 до 20.05.2022 година, а првото на  29.04.2022 година, со што навреме почна овој процес.
Доколку временските услови се неповолни, авионската дезинсекција ќе се изврши првиот нареден ден, кога временските услови ќе бидат поволни.
Истѕовремено се известуваат пчеларите навреме да ги преземат потребните мерки за заштита на пчелите.

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе

Самостојните уметници не се доволно мотивирани да создаваат. 

повеќе