В недела протестен марш под мотото „Да го спасиме Водно“

Неформално граѓанско здружение за спас на Водно загрижено од засиленото уништување на парк-шумата Водно, интензивните градежни активности на неколку пункта на падините на Водно, како и од најавите за реализација на нови проекти со кои ќе се изврши натамошно деградирање на природната средина на планината, ги повикува граѓаните да го изразат своето незадоволство, придружувајќи се на вториот протестен марш, закажан за недела 9 февруари.

Протестниот марш, под мотото „Да го спасиме Водно“ ќе почне во 10 часот наутро од пред основното училиште Кочо Рацин, од каде што учесниците пеш или со велосипеди ќе се упатат кон врвот на Водно. Собирот ќе се одржи пред планинарскиот дом на врвот на Водно во 12.30 часот. Од собирот ќе биде упатен проглас до надлежните локални и државни органи, во кој ќе биде побарано веднаш да се престане со урбанизацијата и безмилосното уништување на парк-шумата Водно, известуваат од Неформално граѓанско здружение за спас на Водно.

Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот (авторитарност)?

повеќе

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе