Традиционалната „Мичуринска средба“ нема да се одржи, ќе има хуманитарна акција

„Мучуринската средба", која традиционално се одржува на 14 јануари, на православниот празник Свети Василиј, оваа година нема да се одржи поради ситуацијата со Ковид-19. Одбележувањето на средбата оваа година ќе биде со хуманитарна акција, со делење пакети со храна за загрозените категории на граѓани кои живеат во населбата Мичурин и Општина Аеродром, информираат од Одбор за организација на „Мичуриската средба".

„По повод претстојниот православен христијански празник Св. Василиј или познат кај нас како Василица, поради пандемијата Ковид 19 претседателот Георги Гаштаров и организацискиот одбор на традиционалната Мичуринска средба донесе одлука да не се организира пречекот на Стара Нова година“, соопштија од одборот, додавајќи дека традицијата ќе ја продолжат со хуманитарна акција.

Целта на хуманитарната акција е задржувањето на традицијата на „Мичуринската средба", која ќе продолжи и понатаму со годините кои се пред нас, велат од одборот..

Тие информираат дека нивната програма ќе почни со литургија утре напладне во црквата „Пресвета Богородица" со почеток од 12 часот.

Оваа година Мичуринската средба требаше да се одржи по 25-ти пат. 

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе