Има решение за уривање, ама...

Среде локални избори без дозвола пак почнува да се гради кај ТЦЦ Плаза во центарот на Скопје

Пред неколку дена градежната машинерија пак влезе во оградената парцела во центарот на Скопје, поранешниот објект ТЦЦ Плаза, каде не се гради повеќе од една година, и градежните активности продолжија – без дозвола за градба. Инвеститорот на овој објект, бизнисменот  Борис Стојменов продолжува да гради, против него Општина Центар има поднесено и кривична пријава, обвинителството чека вештачење, но булдожерите и работниците се веќе на терен.

Градењето на овој објект во центарот на Скопје беше прекинато уште лани во јули. Она што е изградено како основа требаше да се урне уште лани во февруари, а во агвуст 2020 година Општина Центар почна да бара фирма тоа да го направи. Инвеститорот „БС Консалтинг“ има решение за отстранување на дивоградбата. Во август лани Општина Центар на прашање на МКД.мк одговори дека „во наредниот период ќе распише јавна набавка за избор на соодветна фирма за уривање, која ќе постапува не само во однос на таа дивоградба, туку и по други решенија за отстранување на други дивоградби“.

Пред неколку дена изградбата непречено продолжи. И повторно на диво, без дозвола. По поднесената кривична пријава од Општина Центар против Борис Стојменов, од Основното јавно обвинителство велат овој предмет е во предистражна постапка и се чека извештајот од вештачењето.

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе