СДСМ го обвинува директорoт на ЈСП за договорот со Пуцко петрол, а ВМРО-ДПМНЕ вели дека и фирмата и директорот се нивни

По информациите дека ЈСП – Скопје потпишал двегодишен договор за набавка на дизел за автобусите по цена од 100 денари за еден литар, плус ДДВ, а денеска цената е 86,5 денари, се јавија двете најголеми партии СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Првите велат дека е тоа дело на ВМРО-ДПМНЕ, а опозицијата со фотографија потсети дека Александар Стојковски, директорот на ЈСП е член на владеачката партија.

Неспособноста и бизнис интересите на ВМРО-ДПМНЕ е единствената причина за колапсот што му се случува на Јавното сообраќајно претпријатие Скопје, изјави денеска Гордан Шутаров, советник во Советот на Град Скопје.

„Ова е документ, дел од склучениот договор за гориво за потребите на ЈСП. 14,5 милиони литри дизел гориво ЈСП ќе набавува по цена од 100 денари за литар плус 18 отсто ДДВ, односно за 118 денари за литар. Вредноста на договорот е 1,71 милијарда денари со ДДВ или скоро 30 милиони евра. Цената на дизел горивото, денеска изнесува 86,5 денари за литар, а дневната потрошувачка на гориво на ЈСП е помеѓу 25 и 28 тони. ЈСП дневно прави загуби од 1.000.000 денари или месечно околу 500.000 евра. Ова е класичен пример како се испумпуваат пари од граѓаните и пример како јавното претпријатие влегува во загуба. Каде завршува разликата од реалната цена и цената утврдена во Договорот која е далеку повисока? Одговорност за овој класичен пример на расипничко трошење на народните пари треба да понесе Управниот одбор, чии членови се главно активисти и членови на ВМРО-ДПМНЕ“, изјави Шутаров.

Кадар на СДС, поставен од Арсовска го потпиша тендерот во четири очи за набавката на гориво за 118 денари по литар, одговори ВМРО-ДПМНЕ.

„Директорот на ЈСП е кадар на СДС. За тоа сведочат и фотографиите на Александар Стојковски во штабот на СДС. Стојковски е кадар на Ковачевски и Зечевиќ назначен од Арсовска. Тоа е тајната коалиција СДС – Арсовска. Кадарот на СДС Стојковски го потпиша тендерот од 27 милиони евра. Токму ваквите матни зделки со СДС и криминогеноста на Арсовска беше една од причините за повлекување на поддршката на ВМРО-ДПМНЕ за Арсовска“, одговори ВМРО-ДПМНЕ.

Исмаил Јахоски, пратеник на ДУИ, партија која е дел од владеачката коалиција со СДСМ, е сопственик на Пуцко петрол. Оваа компанија за време на владеењето на ДУИ е редовен добитник на тендерите за нафтени деривати за министерствата и државните претпријатија.

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе