ОПШТИНА ЦЕНТАР

По 60 години „Папагал-зградата“ доби енергетски ефикасна фасада

Градоначалникот на општина Центар Андреј Жерновски денешната прес-конференција ја одржа пред зградата што скопјани ја знаат како „Папагал-зграда“, која кога прв пат се изградила имала 5 бои покрај сивата заднина.

„Општина Центар продолжува со поставување на фасади со термичка изолација. Со ова, сметките за електрична енергија ќе бидат помали за една третина. За оваа година се обезбедени средства за уште 11 нови фасади“, рече Жерновски. Тој нагласи дека е значајно што сите фасади го задржуваат оригиналниот изглед и ниедна фасада нема да се менува без согласност на станарите на зградите.

Градоначалникот Жерновски посочи дека и Владата и Скопје треба, за сè што ќе одлучат, да добијат претходна согласност од жителите.

Во „Папагал-зградата“ живеат 5 фамилии – архитекти и како што кажа градоначалникот – не било лесно да се усогласат ставовите околу изборот на боите.

Ставовите на општина Центар не се совпаѓаат со стилот на барокот, кој што го протежира Владата на РМ во општина Центар.

Во однос на нелегалните скулптури на мостот Око и извештајот на комисијата, градоначалникот најави дека ќе се разгледуваат на следната седница на Советот на општина Центар.

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе