ОПШТИНА ЦЕНТАР

Нов парк спроти Олимпискиот базен (ФОТО)

Општина Центар го исчисти и реконструираше зеленилото и направи нов парк меѓу зградите во Градски ѕид, на булеварот „Кочо Рацин", спроти Олимписки базен.

 

Жителите се задоволни бидејќи добија ново зеленило, дрвја и цвеќиња, по цели 40 години.

„Толку убави површини не сме имале. Ова е навистина прекрасно“, велат граѓаните.

Местото го уреди општина Центар, но сега, заедно со граѓаните, истото треба и да се одржува, велат од општината.

Новата зелена оаза е на површина од 4.800 м2. Насадени се шест високородни листопадни садници, 1.800 зимзелени листопадни грмушки и 3.000 парчиња цветен расад, кој ќе се менува сезонски. Поставен е и целосно нов систем за полевање. Засадени се жардинерите и меѓу зградите се поставени декоративни, заштитни зелени ѕидови. Ниското зеленило, кое е поставено на овој потег, има ист ефект за прочистување на воздухот како и високите дрвја.

Ова е парк за сите генерации. Наутро, за бабите и дедовците со внуците, а навечер е прекрасна атмосфера за прошетка и убаво поминато време на младите.

Веќе наредната недела, општина Центар ќе ги санира и патеките, се вели во денешното соопштение на општина Центар.

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе