Мизерни 0,65 отсто од буџетот се за животната средина, реагира Левица

Мизерни 0.65 отсто изнесува делот од буџетот наменет за животната средина за 2023 година, речиси за половина помалку од ланскиот кој изнесуваше 1.1 отсто, додека пак министерот за животна средина Насер Нуредини и оваа година ќе биде само англиска кралица во квислиншката влада, која со уште една нула во буџетот ќе се бори против загадувачите на животната средина во Република Македонија, реагира Левица и додава дека „лажната зеленa наметка со којa е прекриен обезличениот Нуредини ќе донесе уште една црна еколошка година".

Со никакви средства ќе се решава аерозагадувањето следната година, а ќе нема пари за капитални инвестиции, за промена на начинот на загревањето на болниците, за „демонтирање" на бомбата со хром од Југохром, за мерни станици за мерење на загаденоста на амбиенталниот воздух, ниту пак за теренски возила со кои што вработените во Државниот еколошки инспекторат ќе ги ловат уништувачите на животната средина, критикува партијата.

Според Левица речиси и ќе нема надзор над загадувачите, ќе владее  мазутот со болниците, ќе кулминира дивата сеча, а последиците ќе бидат погубни за бројните заболени луѓе од хронични респираторни и канцерогени заболувања. 

Ленвица наведува дека бара од Владата и надлежниот министер итно носење на програма и годишен план со мерки за намалување на загадувањето на воздухот, воспоставување задолжителнo набљудување со мерни станици за мерење загаденост на амбиенталниот воздух во сите општини и под итно да бидат купени теренски возила за да може да се одвива непречено работата на Државните еколошки инспектори.

Трендот на заминување на младите од родната земја е загрижувачка појава која се случува во Македонија.

повеќе

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе