Апел

„Лајка“: Стоп за петардите, прослави поинаку и вдоми куче

Јавното претпријатие „Лајка" апелира до граѓаните да не употребуваат петарди зашто на тој начин ја загрозуваат безбедноста и на граѓаните и на домашните миленици, како и на бездомните животни во Скопје.

„По многубројните пријави од граѓани за исплашени и истрауматизирани бездомни кучиња, но и на избегани домашни миленици во последните неколку денови како последица од употребата на петарди и пиротехнички средства во овие празнични денови, продолжуваме и понатаму со кампањата против нивна употреба", велат од „Лајка" и изразуваат благодарност на сите граѓани кои ја поддржуваат иницијативата сакајќи им добро не само на своите миленици, туку и на бездомните кучиња во градот.

Да бидеме совесни и одговорни граѓани за побезбедна и почиста средина за секого и да избегнуваме употреба на петарди, апелира „Лајка".

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе