Есенската реконструкција на булевари создаде сообраќаен метеж во Скопје

Кога повеќе улици, кои важат за битни артерии на Скопје, истовремено се реконструираат, се создава сообраќаен метеж, граѓаните се нервозни и реагираат дека доцнат на работа. Реконструкцијата се прави во есенски денови, кога во Скопје ретко кој е на годишен одмор, а тука се и студентите и училиштата кои се отворени. Летото не беше искористено. Сега е и време на протести, а секој протест создава уште поголем метеж низ скопските улици, оние што се проодни.

Фото: П.Џ.

По којзнае кој пат се реконструира булеварот „Кузман Јосифовски-Питу" на потегот од Железничка станица до Народната банка, што е главната градска сообраќајница за жителите на Аеродром. Метежот во утринските часови допира некогаш до после „Скопјанка“. Голем број возачи избираат кон Центар да одат преку „Монополот“, па и таму се соочуваат со метеж.

А еднонасочниот булевар од „Макпетрол“ кон некогашната НИП „Нова Македонија“ е секогаш наутро во сообраќаен метеж, но тој сега е продолжен и по НИП-от, зашто кракот на „Теодосиј Гологанов“ што минува крај Клубот на пратениците, веќе подолго време се реконструира.

Се реконструираат и други сообраќајници, како на пример во Кисела Вода, кон „Шампионче“

Градските власти очекуваат двете  фреквентни сообраќајници во Центар да бидат завршени по Нова година, а зошто токму сега се реконстрираат, велат - поради дотраеност, заради поголема безбедност и на барање на граѓаните.

Крајниот рок на изведба на двата проекти кои се штотуку започнати, е на почетокот од следната година, велат од Град Скопје.

Реконструкцијата на улицата „Теодосиј Гологанов" опфаќа градежни активности на коловозот од 5.350 квадратни метри, велосипедската патека и тротоарите од 4.500 квадратни метри, нови рабници, нова фекална канализација, изведба на нова водоводна мрежа и ново улично осветлување со лед светилки. Реконструкцијата чини 43 милиони денари, а градежните работи ги изведува фирмата „Бауер".

За реконструкцијата на булеварот „Кузман Јосифовски-Питу" кај Народна банка, нема информација . На овој булевар неколкупати во минатото се правеше реконструкција, но асфалтот остана оштетен. До моментот на објавување на веста, од Град Скопје не стигна одговор за деталите поврзани со реконструкцијата на оваа улица.

Легенда под Главна слика

Фото: П.Џ.

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе