Во „Лептокарија“

Демнат дупки - отвори „четири“ очи, не гледај во мобилниот!

Не за џабе се вели „не гледај во мобилниот кога одиш пеш" , зашто можеш да се судриш со друг човек кој исто така гледа во телефон, можеш да се удриш во ѕид, да излезеш на улица, да налеташ на велосипед, на автомобил, камион, автобус, можеш да собориш некоја бабичка или дедо со кршливи колкови.

А, можеш и да влеташ во дупка, која не требало да постои тука, како на пример оваа во ТЦ „Лептокарија" во Карпош. Всушност, кој знае зошто оваа вечер таа не е покриена. Каде е капакот? Ама, изгледа не е така „тазе" како зјае, со оглед на ѓубрето внатре. И млади здрави нозе можат да станат кршливи во бетонираниот отвор. И не само ако гледаш во мобилниот, ноќе, при слабо светло, сѐ е можно.

Ако гледаш во мобилниот кога возиш тротинет, велосипед, мотор, автомобил, џип, камион, автобус, тенк (ако ги има)... да не замислуваме што сѐ може да се случи и уште колку редови би ималo во оваа белешка...

П.Џ.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе