Арсовска го раскинува договорот за новогодишно украсување на Скопје

Раскинување на договорот за новогодишно украсување на Скопје најавија од Град Скопје, со објаснување дека има енергетска криза, а државата набавува електрична енергија по многу повисока цена.

„Соочени со енергетската криза која е во тек, а имајќи предвид дека државата набавува електрична енергија со драстично повисока цена, како и во согласност со владината одлука за прогласена кризна состојба во енергетскиот сектор, сакаме да ја информираме јавноста дека Град Скопје побара раскинување на договорот со Линк медиа плус Дооел за новогодишно украсување на градот во вредност од 14.986.000,00 денари односно 243.000,00 евра“, пишува во соопштението од Град Скопје. 

Оттаму најавуваат дека следната година „наместо досегашната практика на ненаменско трошење на парите на граѓаните и ангажирање на компанија за украсување“, Град Скопје ќе набави украси кои ќе бидат сопственост на градот со што ќе се заштедат значителни средства од градскиот буџет кои досега секоја година се трошеле за еднократен годишен закуп на овие украси.

 

Економската криза е лоша во сите сфери на живеењето, но од неа можеме и да научиме по нешто.

повеќе

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе