Скопје

Со цел исполнување на потребите на своите корисници и по успешно спроведената акција во јули, ЈП Водовод и канализација-Скопје одлучи да спроведе уште една акција за исплата на заостанатите долгови без камата за задоцнето плаќање којашто ќе трае од 02.11.2020 до 15.12.2020. По истекот на овој период одлуката престанува да важи.

30 Октомври 2020 - 08:56

Универзална сала ќе се реконструира во сегашниот облик и големина, а средствата за таа намена треба да се добијат од претстојниот ребаланс на Буџетот, изјави вчера градоначалникот на Скопје Петре Шилегов.

30 Октомври 2020 - 07:49

Градот Скопје беше прва локална самоуправа во Европа која реализираше проект „Култура во време на корона", рече градоначалникот Петре Шилегов, додавајќи дека од една страна проектот бил финансиска поддршка за културните работници кои немаат некаков формален работен однос со институција, а од друга страна им се овозможиле забавни содржини на граѓаните во време на забрана за движење.

29 Октомври 2020 - 15:43

Во текот на изминатата недела во Скопје со „пајак“ се отстранети вкупно 239 возила од јавните површини, од кои 29 од зонските паркиралишта, а другите 210  возила по налог на сообраќајната полиција за паркирање на коловоз, велосипедска патека, пешачки премин, тротоар, зелена површина, спротивно на сообраќајните знаци, како и по повик од трето лице, информираат од Град Скопје.

29 Октомври 2020 - 08:58

Европскиот фонд за Балкан (ЕФБ) ја почна иницијативата „Дрво на пријателството“ преку садење на 400 дрва во сите регионални главни градови. Идејата за акцијата е да се компензира штетата од емисии на CO2 што се настанати при официјални службени патувања на ЕФБ во 2019 година.

29 Октомври 2020 - 08:25

На две локации во Скопје денеска се поставени уреди кои ќе собираат примероци за квалитетот на воздухот 24 часа на ден во текот на секое деноноќие во наредните 12 месеци. Со анализа на овие податоци попрецизно ќе се откријат поединечните извори на загадување на воздухот во градот.

28 Октомври 2020 - 13:25

Скопските пожарникари бараат заедно со платите да им се исплаќа и надоместок за опасност при работа, а тврдат дека има и судска пресуда во нивна полза. Тие денес требаше да излезат на протест, но наместо тоа, се сретнаа со градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов. 

27 Октомври 2020 - 12:58

Невладината организација Еко-свест реагира дека на утрешната седница на Советот на Град Скопје треба да биде донесен Зелен акциски план за град Скопје, а за планот којшто треба да ја подобри состојбата со животната средина во градот и како таков ги засега сите негови жители, досега немало никакви јавни консултации ниту соодветно информирање за процесот.

26 Октомври 2020 - 16:04

Би ги укинал централните инспекции, целосно да не постојат, да не постои државен инспекторат. Може да постои државен орган што ќе врши контрола на инспекторирањето на општинските инспекции, дури ни пазарната инспекција не смее да биде централна. Различни ни се приоритетите како органи, посочи градоначалникот на Град Скопје на дебатата „Како до ефикасни и независни инспекциски служби во Скопје“ што ја организираше НВО Инфоцентарот.

25 Октомври 2020 - 10:38

Авиокомпанијата Виндроуз (Киев) во декември ќе почне со редовни летови кон главните градови на балканските земји. Прес-службата на авиокомпанијата објави дека од 1 декември двапати неделно ќе лета од Киев до Подгорица и назад, a од 6 декември секој четврток и недела на релацијата Киев-Скопје-Киев.

25 Октомври 2020 - 10:00

Во чест на починатиот лидер на ромската партија Сојуз на Ромите на Македонија Амди Бајрам, денеска во Општината Шуто Оризари ќе биде прогласен ден на жалост. За денеска е закажана и комеморативна седница во општината.

25 Октомври 2020 - 07:03

Завршува јавниот повик за доделување субвенции за инвертер клима уреди за затоплување на домаќинствата, информира Град Скопје.

24 Октомври 2020 - 13:17

Со бележење на хоризонталната сообраќајна сигнализација, деновиве заврши целосната реконструкција на коловозот од булеварот Видое Смилевски Бато во општина Аеродром.

24 Октомври 2020 - 10:45

Планерската компанија „Ин-пума“, која е најмена од Општината Центар за да го нацрта деталниот урбанистички план кој до скоро ја опфаќаше и фабриката „Треска“, во својата сопственичка структура има градежни фирми и физички лица кои се сопственици на парцели на истата локација, пишува 360 степени.

24 Октомври 2020 - 08:40

Жителите на општините Гази Баба и Аеродром кои аплицираа за субвенции за набавка на клима инвертери во Град Скопје во текот на продолжениов викенд ( од денеска до недела) ќе можат да ги предадат своите стари печки на дрва или на нафта во пунктот Вардариште. Акцијата ќе трае од 10 до 16 часот, соопшти Град Скопје.

23 Октомври 2020 - 11:45

Во Македонија само 1% од младите професионално се занимаваат со спорт, 7% спортуваат аматерски, додека 42% спортуваат рекреативно или практикуваат физичка активност во вид на хоби и рекреација.

повеќе

Нашето законодавство дава поголема важност на едно парче хартија отколку на вистинската состојба на терен.

повеќе

Еве што знаат мнозинството Македонци и Бугари родени до 1980 година.

повеќе