Во општина Новаци ќе се гради нова регионална депонија

Министерот за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) Насер Нуредини денеска оствари средба со градоначалникот на општина Новаци, Стевче Стевановски на која се разговарало за изградба на регионалната депонија на локација до поранешниот рудник за јаглен на РЕК Битола која ќе ги опслужува Пелагонискиот и Југоисточниот Плански Регион, соопшти МЖСПП.

„Во рамки на средбата направена е посета на сегашната нестандарна депонија и локацијата на предвидената нова депонија. Разговарано е и за потребата изградба на алтернативен пат до централна регионална депонија со што ќе се спречат негативни влијанија кај граѓаните на општина Новаци и Битола. Ќе се финансира со заем на ЕБОР и со грант од Владата на Швајцарија“, се наведува во соопштението од Министерството.

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе

Провокација е именувањето на бугарските клубови „Борис III“ и „Ванчо Михајлов“. Не можеа ли да бидат со имињата Елин Пелин, Димчо Дебељанов, Черноризец Храбар или Иван Вазов?

повеќе