Со секира уништен видиковец, демолиран е и туристички пункт под Марковите Кули

Дрвена куќарка - видиковец која беше поставена на антички локалитет под Марковите Кули е уништена со секира и потпалена, уништена е и табла патоказ, а туристичкиот пункт е демолиран, .

Како што алармираат од Центарот за визуелна уметност „Визант“ и планинарите од друштвото „Јане Сандански“,  случајните намерници, рекреативци и туристи се згрозени од глетката на патот кон крстот среде Античката населба Варош.

Дрвената куќарка - видиковец, која беше поставена од Општина Прилеп, е уништена со секира и потпалена, исечена на мали парчиња за „потпалување“, а уништена е и долната табла, како и туристичкиот пункт кој е темелно демолиран со искршени прпозорци и однесени врати“, велат од „Визант“ и изразуваат сомнеж кои би можеле да бидат сторителите.

Преку соопштението се бара МВР да се ангажира и да ги најде виновницитге, а не да велат „нив закон не ги фаќа и посочуваат дека на удар на вандали се и други вредности, па дури и карпи кои се носат за да се користат како градежен материјал за изградба на викендички.

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе