УХМР

Расте водостојот на Преспанското Езеро, ама е понизок од просечниот во април

За еден сантиметар е зголемен водостојот на Преспанското Езеро, а нивоата на другите две природни езера во земјава се исти како вчера.

Согласно последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР), водостојот на Преспанското Езеро е за 1,69 метри понизок од просечниот за април и е на 19 сантиметри над апсолутниот минимум од 842,25 (мнм). Нивото, пак, на Охридското Езеро е исто со просечното, додека кај Дојранското Езеро е за 2,76 метри повисоко од повеќегодишниот просек за овој период од годината.

И водостоите на повеќето реки во земјава се пониски од просечните и најчесто бележат благо намалување на нивото во споредба со вчера. Најголемо намалување на водостојот во однос на вчерашниот има реката Вардар на мерното место кај Велес каде намалувањето е за цели 30 сантиметри. 

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе