Прекини го кругот - омразата не е мој стил

Кампања против сите форми на омраза и насилство на Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Агенцијата за млади и спорт.

Почна кампањата „Прекини го кругот – омразата не е мој стил“ во организација и реализација на Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Агенцијата за млади и спорт.

Кампањата има за цел подигнување на свеста помеѓу младите за штетните ефекти на нетолеранцијата и омразата  во нашето општество кои најчесто произлегуваат од широко распространети стереотипи и предрасуди. Во обид да се разоткријат и променат негативните наративи поврзани со сите форми на нетрпеливост, кампањата е исто така наменета позитивно да влијае на социјалниот дискурс, не само помеѓу младите, туку и во општеството како целина.

На настанот се обрати амбасадорот Клеменс Која, шеф на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, Наумче Мојсовски, директор на Агенцијата за млади и спорт, и Роберт Алаѓозовски, национален координатор за интеркултурализам, едно општество, развој на културата и меѓуресорска соработка од Владата на Македонија. Почетокот на кампањата го означи и премиерното прикажување на првото видео кое покажува дека конфликтот меѓу младите може да биде разрешен со почит и толеранција, без оглед на нивниот пол, нивната етничка припадност, или верско уверување.

Кампањата превидува серија промотивни активности кои ќе се одвиваат преку официјалните профили на кампањата на Фејсбук, Твитер, и Инстаграм поддржани од познати личности кои се приклучија на кампањата и во нивен стил дадоа поддршка за позитивните вредности кои таа има за цел да ги промовира. 

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе