Помош од амбасадата на Франција за справување со кризата од ковид-19

За полесно справување со социјалните влијанија од кризата, француската амбасада обезбеди помош за Црвениот крст на град Скопје, за Гинеколошката клиника, а на здружението „ЛГБТ Јунајтед Тетово“ му додели грант од кој што дистрибуира повеќе од 200 пакети со храна, 100 маски за респираторна заштита и комплети за хигиена.

Амбасадата, како што соопштија оттаму, го поддржа и Црвениот крст на град Скопје со  помош за дистрибуција на 3.161 спакувани оброци, 2.450 комплети за хигиена и 2.350 други разни комплети кои биле поделени главно на лица со посебни потреби и семејства на самохрани родители.

Амбасадата, исто така предаде опрема за медицинскиот персонал на ЈЗУ Универзитетска Клиника за Гинекологија и Акушерство - Скопје, маски N95 и лична заштитна опрема за еднократна употреба, којашто итно им беше потребна.

Покрај тоа, со поддршка од амбасадата на Франција и Францускиот институт во Скопје, Универзитетската агенција за Франкофонија го прифати проектот на Медицинскиот факултет при Универзитетот Свети Кирил и Методиј од Скопје и неговиот Институт за биохемија во рамките на меѓународниот повик за универзитетски иницијативи за борба против пандемијата ковид-19. Овој проект, во висина од 20.000 евра, ќе овозможи да се направат значителен број серолошки тестови и да се набави заштитна опрема за вработените во здравствениот сектор.

 

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе