Општина Дојран бара Владата да го забрани престојот на сопствениците на викендиците за време на пандемијата

Градоначалникот на општина Дојран, Анго Ангов информира дека од Владата ќе бараат да се донесе одлука за забрана за престој на домашни и странски лица во општината за време на вонредната состојба. Локалните власти ова го бараат откако заклучиле дека во општината во овој период, за време на пандемијата на ковид-19, има лица кои веќе подолго време престојуваат во викендиците.

„Одлуката е донесена поради тоа што во последно време имаме голем број на луѓе кои доаѓаат во приватните викенд куќи, меѓутоа и лица кои бараат сместување во приватните капацитети во овој период. Сакам да напоменам дека издавачите на приватни капацитети треба да знаат дека во овие кризни моменти треба да останат приземни и да ги почитуваат владините мерки за да се заштитиме и да го намалиме бројот на миграција од други населени места кои доаѓаат во Дојран“, изјави Ангов.

Општината веќе донесе забрана за движење по сите зелени и рекреативни зони и туристички патеки, детските игралиште и спортските терени во Дојран, а со одлука на Владата затворен е и граничниот премин Дојран.

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе

Ако идниот премиер биде македонски Албанец и ако успее сите граѓани на Македонија да се поклонуваат под едно знаме, тогаш – зошто да не!

повеќе

Стана премногу вообичаено да се слушнат повици за брза и сериозна одмазда како одговор на недокажани престапи на говорот и мислата, велат Ноам Чомски, Џ.К. Роулинг и 150 други интелектуалци во отворено писмо до јавноста.

повеќе