Петиција до Владата

Охрид СОС: Кризна состојба и за Преспанско Езеро

Бараме прогласување кризна состојба за Преспанското Езеро за непречено и ефикасно спроведување на мерките како и интензивирање на прекуграничната соработка и дефинирање на работни задачи до крајот на годината. Очекуваме и акцискиот план, кој беше најавен за крајот на ноември, а за кој сè уште нема информација, да биде објавен и ставен во акција час поскоро, се вели во соопштението на граѓанската иницијатива Охрид СОС.

Владата и Министерството за животна средина и просторно планирање веќе ја добија петицијата со 5.522 потписи со барања за преземање итни мерки за спас на Преспанското Езеро. Петицијата е поддржана и од 31 граѓанска организација.

Од Охрид СОС известуваат дека немаат никаква информација за трилатералното тело кое треба да работи на координирани мерки и активности со оглед на тоа што Преспанското Езеро припаѓа на три држави. Исто така, не се оствари ни најавата за можно прогласување кризна состојба во Преспанскиот слив како што се бараше и во петицијата, а беше најавено за 1 октомври.

Изминаа 9 месеци откако надлежните институции се собраа на координација за преземање на итни активности за заштита на Преспанското Езеро. Се уште не се преземени решителни мерки.

Иако уште на 25 септември беше побарано на веб-страницата на министерството да се посвети посебна страница на Преспанско Езеро, Министерството за животна средина си зема за право да одлучува дали и колку граѓаните ќе бидат информирани. Го повторуваме  барањето за посветена страница со сите поврзани документи, распоред, каде секој, во секое време ќе може да се информира за состојбата, најновите сознанија, мерките, што точно се работи и каков е напредокот. Исто така ја реафирмиравме потребата од прогласување кризна состојба за непречено и ефикасно спроведување на мерките како и интензивирање на прекуграничната соработка и дефинирање на работни задачи до крајот на годината. Очекуваме и акцискиот план, кој беше најавен за крајот на ноември, а за кој сè уште нема информација, да биде објавен и ставен во акција час поскоро.

Петицијата ја оставaмe отворена со оглед на тоа што сè уште чекаме активности на терен, додека Преспанско Езеро продолжува да се празни. Третманот на нашето природно богатство, децениски запоставувано, но непречено искористувано, мора да запре, се вели во соопштението на активистите на граѓанската иницијатива Охрид СОС.

МОН најавува реформи во образовниот систем. Се разбира, реформите ги чекаме со нетрпение, но во насока на суштински измени, а не избрзани одлуки, копирање туѓи идеи и нивно вадење од контекст неприменлив во нашата средина, како и повторно експериментирање со децата.

повеќе

Ве молам потрошете малку време и погледајте кои закони не може да се донесат, ако за нив не даде амин Али Ахмети.

повеќе

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе