Филипче: Од 21 јануари кафулињата ќе работат до 21 часот, ќе се разгледува барањето за до 23 часот

Министерот за здравство Венко Филипче денеска најави дека Владата ќе донесе одлука за враќање на работното време на кафулињата и рестораните до 21 часот, со образложение дека епидемиолошката слика во земјава е стабилна, се намалува бројот на хоспитализирани пациенти во болниците и има доволно слободни болнички кревети.

„Единствено нешто што сигурно ќе се случи е дека од 21 јануари угостителските објекти ќе работат до 21 часот. Согласно проценката на ситуацијата до 21 јануари, ќе се разгледува барањето и можноста да работат и до 23 часот. Мерките кои беа воведени пред Нова година додоа резултат, имаме стабилна состојба и засега друго олабавување нема да има. Сите други мерки остануваат на сила“, рече Филипче по посетата на Институтот за судска медицина.

Работното време на кафулињата и рестораните до 18 часот започна да се применува од 18 декември и беше дел од мерките на Владата донесени пред новогодишните празници, за да се спречат групирања и новогодишни прослави.

 

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе