Состојба со воднитге ресурси

Драстичен пад на водостојот на Вардар кај Јегуновце

Водостојот на реката Вардар  кај Јегуновце е драстично намален, додека пак кај Велес е речиси двојно зголемен. Кај езерата нема промени во водостоите.

Нивото на повеќето реки во земјава е околу или нешто под просекот за октомври, покажуваат денешните хидролошки мерења. Драстичен пад бележи само Вардар кај Јегуновце.

Според УХМР, позначителни намалувања на водостоите има и на Треска кај Македонски Брод и на Струмица кај Ново Село. Вардар, пак, кај Велес бележи речиси двојно зголемување.

Состојбата со езерата, Охридското, Преспанското и Дојранското, е без поголеми промени.

При еден спор, понижувањето не е добро ниту за победникот, ниту за поразениот; ниту за „победникот“, ниту за „поразениот“.

повеќе

Стравот од неизвесноста што ја носи пандемијата од ковид-19 вирусот, бара да се преструктуираме и да го промениме начинот на нашето однесување и работење.

повеќе

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе