Во Карпош

Деца играат на „Жена од султана“ во градинка, воспитувачката ги снима и се фали кај родителите (ВИДЕО)

Револтиран родител кој сака да остане анонимен, до редакцијата на „Слободен печат" испрати видео снимка на која се гледа како воспитувачка од градинка на 5-годишни деца им пушта турбо фолк песни, ги снима и им вика да играат и да пеат. Станува збор за градинка во скопската населба Карпош.

Песната која се слуша во позадина е „Жена од султана". Дечињата играат, а воспитувачката им вика „Ајде пејте сите инаку ќе ви ја исклучам". Потоа таа ги прашува од каде ја знаат песната и дали вакви песни им пуштаат и дома.

Учителката ни го испрати видеото со цел да се „пофали" што работеле дента, бидејќи таа не информира за дневните активности. Кога ја видов снимката ќе се онесвестев. По која програма им се пушта песната „Жена од султана" не ми е јасно. Зарем нема доволно убави детски песни на кои децата можат да играат? Ако толку сакала да шизат, можела да им пушти некои диско песни, а не турбо фолк и кичерај – вели родителот кој се пожали во нашата редакција.

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе