Брзо расте водостојот на реките Вардар, Треска и Лепенец

Во однос на вчерашното мерење на водостојот на реките во земјава, денешното покажа дека на одредени места нивото на водата во Вардар е зголемено за три пати, додека на Треска и на Лепенец за два пати.

Од УХМР велат дека водостоите кај најголем дел од реките во земјава се пониски од просекот за април, но и дека бележат големо зголемување на нивото во споредба со вчерашното.

Најголемо зголемување, речиси за три пати има реката Вардар на мерното место кај Јегуновце, по што следат Треска на мерното место кај Македонски Брод и Лепенец кај Скопје каде има скоро двојно зголемување на водостојот во споредба со вчера.

За разлика од реките нивоата на природните езера се исти како вчера. При тоа, водостојот на Охридското и на Преспанското Езеро е понизок од просечниот и тоа за 18 сантиметри кај Охридското и за 1,86 метри кај Преспанското Езеро со што е на два сантиметра над апсолутниот минимум од 842,25 (мнм). Водостојот, пак, на Дојранското Езеро е за 2,75 метри повисок од повеќегодишниот просек за овој период од годината

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе

Енергетската криза во светот, но и во Република Македонија (РМ), не стивнува иако сме на почеток на летото кога вообичаено има помала потрошувачка на енергија кај нас. 

повеќе

Самостојните уметници не се доволно мотивирани да создаваат. 

повеќе