„Амфора“ алармира

Безмилосно се лови охридската пастрмка

Во текот на секојдневните подводни активности сме сведоци на постојаното уништување на веќе значително осиромашениот рибен фонд на Охридското Езеро, a за време на мрест, период кога е најранлива и најмногу треба да се размножува, охридската пастрмка безмилосно се лови. Заробени со денови, без можност да се хранат и живеат рибите се препелкаат во лесно поставените замки, алармира нуркачкиот клуб „Амфора“.

Од „Аформа“ велат дека многупати самите реализирале специфични акции за отстранување на изгубени и заборавени рибарски алати како и многубројни еколошки акции со цел подигнување на јавната свест по однос на заштита на рибите и животната средина на Охридското езеро.

Се превземаат и мерки од релевантните институции, сепак дали се доволни сите тие мерки за да се заштити она што ако го загубиме, никогаш нема да се врати, прашуваат од „Амфора“.

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе