Таму каде што жичарниците не се во функција

Безбедно фрирајд скијање со Шар аутдорс

Ако сте скијач или бордер, зима, планина, снег, сонце и чист воздух веднаш ве асоцираат на авантура и хедонизам. Физичка активност, радост и умствено опуштање.

Иако скицентарот Попова Шапка сè уште официјално не ја почнал скијачката сезона, за дестинација може да ја одберете Шар Планина. Таму жичарниците и скилифтовите сè уште не се во функција, а и поголем дел од снегот е издуван од патеките. На прв поглед, можности за скијање нема.

Меѓутоа, снег има надвор од патеките! А многу повеќе има на пределите што не се лесно достапни и не се видливи ако се ограничувате на јужната страна, каде што е позициониран центарот. А за да дојдете до нив, може да одите турно (touring) или да се движите со ратрак (snowcat). Тука на сцена стапува Шар аутдорс (SharOutdoors), оператор за фрирајд услуги за Попова Шапка и Боговиње. Оператор со 12 лиценцирани скиводичи, 3 ратраци и комплетна скиопрема. Можеби најважно е да се потенцира фактот дека операторот поседува целосна опрема за лавинска безбедност и безбедност при скијање во длабок снег.

Безбедноста е едно од главните начела врз кои се темели успешната понуда во активниот туризам, па така и Шар аутдорс, со поддршка делумно обезбедена преку програмата ИМЕ, набавиле опрема за лавинска безбедност (ербег ранец, трекер за лоцирање, сонда и лопата) и поминале низ сеопфатна обука на сите планински водичи за користење на опремата. Набавувањето на ваквата опрема очекуваат да донесе повеќе фрирајд скијачи и сноубордери на Шара, домашни и странски туристи.

Тој ден нашиот избор за движење беше ратрак. Пред да влеземе и да тргнеме, сите добивме ербег ранец, трекер, лавинска сонда и лопата, а водичите направија проверка дали апаратите се вклучени и дали емитуваат сигнал. Иако сите очекуваме само добар снег и добро скијање, без да помислуваме на незгоди што може да се случат, сепак безбедноста и сигурноста се на прво место и превентивно се дејствува.

Водичите се врвниот авторитет на планината и тие ги поставуваат правилата. Тие ја прават процената за состојбата на снегот, за можностите што ги нудат временските прилики, ги определуваат пределите, падините и линиите што ќе се возат и сето тоа со цел да овозможат одлично искуство тој ден, но и безбедно скијање.

Во нашата група имаше 12 скијачи, а бевме придружувани од 3 водичи. Задолжително, еден од водичите вози прв и со тоа ја тестира патеката и, доколку е потребно, алармира за одредени ризици, или дава сигнал дека групата може да следи. Се определува колку групата може да се рашири на падината и дали се вози низ шума или на отворено. По групата се движеа останатите двајца, кои ги следеа скијачите и доколку е потребно интервенираа за сите заедно безбедно да стигнеме до најниската точка. А таму, одново и одново, нè пречекуваше ратракот, подготвен за уште едно качување и за уште една нова линија и ново скијачко задоволство.

Временските услови беа одлични и дента остваривме вкупно 5.000 метри висинско спуштање. Во зависност од временските услови и карактеристиките на снегот, од Шар аутдорс ни укажаа дека дневно, секоја од турите остварува од 3.000 до 6.000 метри висинско спуштање.

Во зависност од искуството и скијачките знаења на учесниците, се делат групите во различни ратраци и се адаптираат местата низ кои ќе се движат, односно линиите што ќе се возат. Сепак, од учесниците се очекува добра физичка спремност и кондиција, за поголема компактност и безбедност на целата група.

За одржување на енергијата, меѓутоа и за комплетирање на искуството, на средина од денот беше организиран ручек на едно од планинските бачила, со добра домашна пита, кашкавал и кисело млеко.

На крајот на денот, полни со импресии и презадоволни ја напуштивме Шапка со уште една асоцијација за незаборавно и безбедно скијање - Шар аутдорс, оператор за фрирајд услуги за Попова Шапка и Боговиње.

Гоце Новачевски

 

Овозможувањето континуитет на стопанството треба да биде на прво место во агендата на Владата, бидејќи закрепнувањето на економијата ќе дојде токму од приватниот сектор.

повеќе

Светот првично се соочи со кризата предизвикана од коронавирусот на некоординиран начин, при што огромен број држави едноставно ги игнорираа предупредувањата и настапуваа самостојно.

повеќе

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе