Алијанса за Албанците: Зошто во општина Струга поимот „социјални станови“ е претворeн во утопија?

„Во РСМ на државно ниво, во моментов околу 25 општини се планираат, се градат и имаат завршено изградбата на стотина социјални станови од страна на Државното претпријатие за стопанисување со деловен и станбен простор, односно се гради со државни пари станови за семејства со социјални случаи и млади кои основале семејства во соодветните општини, но таква инвестиција за жал го нема во нашата Струга," реагираат од Алијанса за Албанците од Струга.

„Во моментов во РСМ Социјални домови, со површина од 35,00 м2 до 50,00 м2 се планирани за градба во Скопје, Дебар, Пехчево, а во фаза на градба се во Скопје - Бутел, Велес, Ѓевѓелија, Неготино, Пробиштип, Демир Капија, Кочани, а доизградени како социјални станови во Свети Николе, Виница, Гостивар, Скопје, Битола, Охрид, Прилеп, Ресен, Штип, Кочани, Берово, Каменица, Кавадарци, а Струга никаде и за ни еден дел.

Во општина Струга уште од времето на монизмот нема програми за изградба на социјални станови, скоро ниту една.

Се поставуваат прашања:

1. Државното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простори која има Подрачна организациона единица во Струга не пројавило интерес или ја оставил Струга во заборав?

2. Локалната самоуправа, општина Струга веќе нема градежни парцели за таа намена или ги има резервирано – за да ги користи за нивната бизнис - групација?

3. Зошто 20 години власт градоначалникот на општина Рамис Мерко не работел - нема предвидено ни локација за изградба на социјални станови, за помош на социјалните семејства и младите, како што се прави со општините како погоре во РСМ?

Затоа за доброто на Струга како туристички град, достоинството на човекот и семејството, надежта на младите, засукајте ги ракавите и почнете да се занимавате со проблемите и потребите на граѓаните во општина Струга во целина бидејќи за тоа вие имаат добиено мандати и сте платени од народните пари“, стои во реакцијата од Алијанса за Албанците-Струга.

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе

Почнавме со спротивставени мислења околу Законот за работни односи, со кој недела се прогласува за неработен ден. Завршивме на Уставен суд.

повеќе