Правата на помалиот

Без интервенција во преамбулата на Уставот, не може ефикасно да се практикува ниту концептот „едно општество за сите".

09 Јуни 2019 - 08:18

Во рамките на проектот „Правата на помалиот" денеска во „Јавна соба" се одржа трибина на тема „Интеграцијата на помалите етнички заедници во македонското општество". На трибината на иста маса седнаа петставници на помалите етнички заедници и нивни политички претставници, се разговара за проблемите и достигнувањата во изградбата на заедништвото во македонското општество.

06 Јуни 2019 - 15:20

Заедницата на балканските Египќани денес за жал се соочува со дискриминација и општествена исклученост и има потешкотии во остварување на своите права.

05 Јуни 2019 - 09:00

Кога пред четириесетина години неколку македонски граѓани рекоа дека се Египќани, дека не се Роми, Албанци ниту Турци..., дека имаат свој посебен идентитет и дека е време оваа држава да почне да се грижи и за нив, реакцијата беше - од каде па сега ова? Но тие формираа здружение и, упорни во својата мисија, влегоа во онаа приказна за борба за човекови права, за малцински права, за грижа од државата. Денеска, еден од нив веќе е пратеник во македонското Собрание, каде што наскоро треба да се донесе и закон во кој и Египќаните ќе добијат свој национален празник.

03 Јуни 2019 - 08:41

Македонија како мултиетничка и мултикултурна земја може да опстане само доколку во неа опстанат и продолжат да живеат помалубројните етнички заедници. Без исклучок сите помалубројни заедници, Република Северна Македонија ја гледаат како своја земја. Во сите нив постои доста различно емотивно чувство за љубовта кон оваа држава. Особено во етничко мешаните средини соживотот меѓу заедниците е на многу високо ниво, вели во интервју за МКД.мк, Илхан Рахман, директорот на Агенцијата за остварување на правата на етничките заедници.

01 Јуни 2019 - 07:13

Освен во образованието, нема значително подобрување на состојбата на Ромите во областа на здравството, домувањето и вработувањето. Неоспорен е фактот дека дел од ромската заедница сè уште живее далеку од достоинствено, односно со нееднаква стартна позиција што понатаму се отсликува во сите сфери од живеењето.

20 Мај 2019 - 11:08

Србите како малцински етникум во земјава се соочуваат со низа проблеми и предизвици. Но, и покрај тоа дел од нив се цврсто обединети во намерата да ги усогласат и остварат своите интереси и да го зачуваат националниот и културниот идентитет, а за посебно внимание е нивното грижливо и неуморно гаење на културните, историските и духовните вредности тука на македонското поднебје.

18 Мај 2019 - 08:21

Секој малоброен народ во земјава во себе носи дел од она што го прави „голем и свој". Така и Србите, како малцинска етничка заедница во Македонија, поседуваат автентична култура, историја и традиција, кои се посебни токму затоа што, како што велат самите Срби, имаат длабоки корени во Србија, соседот што ни е толку близок и сроден, а некогаш одамна сме биле едно, но истовремено своите цветови и плодови ги разгранува и ги вкрстува со македонските елементи на ова тло. Симбиоза што е уникатна и од непроценливо значење за етничкиот колорит на ова поднебје!

04 Мај 2019 - 20:05

Состојбите во Исламската верска заедница никако да се смират. Нема слога, туку раздор во институцијата која треба ги обедини сите муслимани и да придонесе за целокупниот меѓуверски дијалог во земјава.

27 Април 2019 - 16:29

Со оглед на тоа дека и поголем број од Власите се припадници на православната вера, исто како и Македонците, мешаните бракови помеѓу Македонците и Власите се редовна појава и во тие бракови Власите најчесто го губат својот идентитет.

20 Април 2019 - 11:42

Официјално во Македонија има околу 8.000 Власи, од кои 10.000 се директори, е една од шегите за Власите во Македонија. Тие можеби и не се соочени со тешка сиромаштија, но идентитетот, културата, обичаите, јазикот, во земјава не им цветаат...

18 Април 2019 - 10:49

Турци, трета по големина народност во Македонија. Во пописот во 2002 година во Македонија како етнички Турци се изјасниле 77.959 граѓани, или приближно 4% од вкупното население. Турците во Македонија се признаено и полноправно малцинство, но дали се полноправни и жените од оваа етничка заедница? Во Македонија постојат невладини организации кои се борат за правата на Турчинките. Една од нив е и невладината организација Дерја, која се бори за едукација, поддршка и охрабрување на овие жени во борбата за нивно помасовно вклучување во политиката, женските и воопшто човековите права, половата еднаквост, за почит, а не насилство над жената, здравствено образование и сл.

12 Април 2019 - 12:03

Во време на брзи светски промени, од една политичка партија се очекува да има визија и да биде патоказ. Природата на ситуацијата во која се наоѓаме не дозволува потпирање на формално убаво напишани или готови инстант програми. Со овој став првиот човек на Демократската партија на Србите во Македонија, Иван Стоилковиќ, ги покани медиумите на редовниот шести Конгрес на партијата кој се одржа минатиот месец во Скопје. Но, медиумите, ниту провладините, ниту опозициските, уште помалку оние кои се декларираат како независни, не се појавија и не известија за конгресот на партијата.

11 Април 2019 - 09:15

Србите како етничко малцинство во земјава последниве неколку години сè погласно и поревносно го нагласуваат евидентното прекршувањето на нивните права. Дополнително боли тоа што државата, кога станува збор за почитување и унапредување на правата на етнички заедници во земјава, за едни е мајка, за други маќеа. За жал, нивниот глас се губи во заднината на правата на Албанците како најголема етничка заедница во земјава, како и во низата други проблеми на системот.

08 Април 2019 - 09:53

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе

Турската влада има нови барања од социјалните медиуми и дигиталните платформи како што се Фејсбук (Facebook), Ватсап (Whatsapp), Инстаграм (Instagram) и Твитер (Twitter). 

повеќе