ПО ИНЦИДЕНТОТ ВО БИТОЛА

Пратеникот Васко Наумовски ќе се соочи со кривична пријава

Против пратеникот од Австралија Васко Наумовски кривична пријава најави Валентина Ралевска, која вчера тој ја нападал и повредил во Центарот за социјални работи во Битола. Ралевска е задржана и денеска на лекување во битолската болница.

Ралевска е сестра на Гордана, сопругата на пратеникот Наумовски, која исто така, повеќепати се жалела на однесувањето на својот сопруг Васко Наумовски и го пријавувала за семејно насилство. Во тек е нивна бракоразводна парница, а вчерашниот инцидент се случил по расправија околу старателството на децата.

Од СВР Битола велат дека засега не можат да постапат по пријавата, бидејќи Ралевска е во болница и не може да даде изјава. Наумовски, кој вчера беше недостапен за коментар на инцидентот, денеска негира дека тој предизвикал насилство, и вели дека бил нападнат од сестрата на неговата сопруга и нејзини роднини. Инаку, вчера четири лица побарале помош во болницата, а самоРалевска била задржана на лекување и опсервација.

Битолските Социјалдеморати го осудија настанот и побараа оставка на Васко Наумовски од пратеничката функција, со коментар дека тоа не е првпат тој да предизвикува инциденти и семејно насилство и дека затоа полицијата годинава му го одзела оружјето.

Пристигна барањето од етничкиот албански фактор во политиката за тоа да има промена во химната, знамето и грбот на државата.

повеќе

Доколку најмоќните луѓе во земјата (вклучително и претседателот Милановиќ) не престанат со вербалните напади и притисоци врз новинари и медиуми, се плашам дека Хрватска ќе појде по стапките на Унгарија, Полска и Словенија во однос на (не)слободата на медиумите, што секако не е европски, туку автократски пат.

повеќе

Законот за високо образование јасно и прецизно ја пропишува постапката за избор во наставно-научни и соработнички звања на високообразовните институции во нашата држава-Македонија.

повеќе