Зајкова: Остануваме доследни роамингот со ЕУ да се укине по Нова година

По веста дека денеска во Тирана на Самитот ЕУ - Западен Балкан лидерите на државите од регионот потпишале договори со ЕК од 1 октомври идната година да се намали цената на роамингот за граѓаните од овие земји до Балканот, лидерката на ЛДП Моника Зајкова потсетува дека викендов АЛДЕ ја усвои резолуцијата на нејзината партија за укинување на роамингот од 1 јануари 2023 година. „Остануваме  на нашата заложба“, изјави денеска Зајкова и го поздрави денешното потпишување на договорот.

„Со оваа резолуција бараме целосно укинување на роамингот час поскоро, односно започнувајќи од јануари 2023 година, со што нашите граѓани ќе ги уживаат истите бенефити како граѓаните од ЕУ“, вели Зајкова.

Бесплатната роаминг зона ќе ја подобри мобилноста, соработката, регионалниот развој, интеграцијата за речиси 18 милиони граѓани и претставува „отскочна штица“ во дигиталната трансформација на регионот, додава таа и нагласува дека тоа е значаен чекор на Западен Балкан во усогласувањето со принципите и практиките на единствениот дигитален пазар на ЕУ.

„Го поздравуваме денешниот договор за пониски цени во роаминг потпишан меѓу земјите од Западен Балкан и земјите од ЕУ, што е уште една силна потврда дека ЕУ не е целосна без регионот. Со овој договор, од денес го зголемуваме степенот на поврзаност со земјите од ЕУ и истиот е голема придобивка за граѓаните, која директно ќе се одрази врз нивните секојдневни животи“ вели  Зајкова.

Од ЛДП упатуваат отворена понуда до Владата, заеднички да работат и лобираат заедно во Европската Унија и со нивните европски партнери, за доброто на граѓаните, бизнисите и нивниот буџет.

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе