За СДСМ договорот Фронтекс е историски чекор и прв документ со ЕУ на официјален македонски јазик

Македонскиот јазик во Европската Унија (ЕУ), e признаен и потврден, еднаш, засекогаш на исто рамниште со сите јазици во Унијата, велат од СДСМ и додаваат дека со потпишувањето на договорот Фронтекс е направен историски исчекор. Тоа е првиот документ со Европската унија на официјален македонски јазик, чист, без фусноти, без ѕвездички и додавки, велат од партијата. 

„Договорот е одобрен од сите 27 членки, на него, заедно со македонскиот јазик стојат имињата и јазиците на сите земји членки на ЕУ, вклучувајќи ги Грција и Бугарија. СДСМ, претседателот и премиер Димитар Ковачевски со државнички и одговорни политики го заштитија македонскиот јазик. Исполнет е сонот и аманетот на Блаже Конески, на сите дејци коишто во минатото се бореле и давале придонес за афирмацијата на македонскиот јазик. Државата и владата на СДСМ успеаа да се изборат за македонски јазик признат и потврден од сите“, се вели во соопштението на СДСМ. 

Трендот на заминување на младите од родната земја е загрижувачка појава која се случува во Македонија.

повеќе

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе