Во црквата Света Злата Мегленска во С’ботско, Грција, се одржа литургија на македонски јазик

Архимандритот Никодим Царкњас денеска на празникот на црквата Света Злата Мегленска во С’ботско, Меглен, Грција, одржа литургија на македонски јазик.

 

На црковниот собир присуствуваа повеќе верници од Егејска Македонија и претставници на организацијата Нов АСНОМ и партијата Единстевна Македонија.

Претставници на организацијата Нов АСНОМ на Македонците од Егејска Македонија им соопшти дека во континуитет ќе ги поддржува нивните напори да ги остварат своите основни човекови права и да се здружуваат во културни, јазични, политички и уметнички здруженија.

„Ова основно човеково право и право кое е втемелено во Договорот на ЕУ, член 2, и Европската конвенција за заштита на човековите права, сега не се почитува. Наша задача е да ги охрабриме и да ги поттикнеме нашите Македонци да продолжат да се здружуваат во организирани здруженија преку кои, ќе ги остварат своите основни човекови права. За таа цел, нашата организација е подготвена да им помогне на сите забранети здруженија од Егејска Македонија, да си ги остварат своите основни човекови права и слободи со искрени, конкретни и целисходни насоки. 

Борбата за остарување на основните човекови права и слободи е наша обврска, задача и цел преку кое остварување, ќе се подобри животот на Македонците во дел од Европската Унија“, соопшти Нов АСНОМ.

 

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе

Почнавме со спротивставени мислења околу Законот за работни односи, со кој недела се прогласува за неработен ден. Завршивме на Уставен суд.

повеќе