Владата се подготвува за чествувањето на Гоце Делчев заедно со бугарската Влада

На 4 февруари, како што веќе најави бугарскиот премиер Кирил Петков, Македонија и Бугарија заеднички ќе го чествуваат Гоце Делчев по повод 150-годишнината од неговото раѓање, потврдуваат од македонската Влада.

Во чествувањето не е предвидено да учествуваат премиерите Петков и Димитар Ковачевски, туку тоа ќе го сторат членови на двете влади.

„Во тек е координирање на активностите преку Министерствата за надворешни работи на Северна Македонија и Бугарија. Она што е извесно е дека делегации од двете влади ќе положат цвеќе на спомен обележјата на Гоце Делчев во Скопје. Не е предвидено тоа до го сторат премиерите, туку други членови на двете влади“, ни одговорија од владината прес-служба.

Информацијата за заедничкото чествување ја објави бугарскиот премиер Петков во неговото реферирање за разговорите со Македонија пред Народното собрание.

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе