Заклучок на денешната владина седница

Владата бара од Собранието продолжување на кризната состојба за уште шест месеци

Кризната состојба што беше воведена минатиот месец завршува на 17 декември, па Владата заклучи дека поради состојбите со ковид-19 да побара од Собранието продолжување на кризната состојба во траење од шест месеци.

Владата на денешната седница го прифати предлогот на Групата за процена во ЦУК да биде побарано продолжување на кризната состојба во државата за уште шест месеци.

Предлогот ќе биде доставен до Собранието кое треба да донесе одлука за тоа.
Владата прогласи 30-дневна кризна состојба на 20 ноември што трае до 19 декември. Ако биде усвоено владиното барање, кризната состојба би била продолжена до средината на јуни следната година.

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе