„Трансмет“ на осомничениот Кочан доби уште еден тендер од ЕЛЕМ

Компанијата „Трансмет“ на Сеад Кочан доби уште еден тендер од државната ЕЛЕМ и со новиот договор една година ќе работи во РЕК Битола. 

Новиот договор за користење на повеќетонската автодигалка која ќе работи во РЕК е вреден над 9 милиони денари (8 милиони денари + ДДВ).

ЕЛЕМ смета дека нема ништо спорно во тоа што имотот и сметките на „Трансмет“ се замрзнати од судот. Тендерот бил спроведен лани, а оценкате е извршена пред отворањето на истрагата на СЈО за Кочан.

„Сите економски оператори имаат еднаков третман, како што е предвидено во законската регулатива. Како договорен орган, АД ЕЛЕМ, има обврска во целост да го почитува законот за јавни набавки и компанијата при спроведување на секоја постапка исклучиво се води според законската регулатива, избира економски оператори кои ги исполнуваат условите предвидени во тендерската документација и имаат најповолни понуди“, соопштуваат од ЕЛЕМ.

СЈО одлучи да не го коментира овој случај, а денеска поднесе жалба на одлуката на Кривичниот совет да не одреди мерка притвор за Кочан, туку да му го одземе пасошот и да ја прифати гаранцијата од околу еден милион евра. 

Постојат кафе барови каде стои натпис дека немаат интернет па препорачуваат луѓето да си прават муабет како порано. 

повеќе

Заев рече дека не му се допаѓа како соседните земји реагирале на кризата во Македонија и власта во Србија ја нарече „националистичкото раководство на Вучиќ“, па во Белград предизвика епидемија од паѓања во несвест од изненаденост и навреденост. Хм, во што е точно проблемот?

повеќе

Луѓето се лутат што бизнисмените не реагирале или недоволно критикувале за лошите владини потези во минатото. Од нивна перспектива - веројатно со право.

повеќе