Судската полиција добива повисоки плати

По повеќемесечни преговори министерот за правда Бојан Маричиќ, во присуство на претставниците на УПОЗ и Независниот синдикат на судска полиција, денеска го потпиша правилникот за зголемување на платите на судската полиција.

Со правилникот се предвидува процентуално зголемување на платата во зависност од тоа во кој суд работат службениците, а зголемувањата изнесуваат од 8 до18 проценти. Најголемо зголемување добиваат Основниот Кривичен и Основниот граѓански суд во Скопје.

Маричиќ им се заблагодарил на УПОЗ и на Независниот синдикат на судска полиција, нагласувајќи дека Министерството за правда се залага за севкупно подобрување на стандардот и условите во кои работи судската полиција.

Претставниците на УПОЗ и Независниот синдикат на судска полиција се задоволни што после многу апели и протести конечно се решил нивниот проблем и порачале дека ова е конкретен чекор за решевање на нивните проблеми.

 

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

повеќе

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе