На Форум во Шпанија

Стоев: Очекуваме јасни гаранции од Скопје за правата на Бугарите во Македонија

Министерот за надворешни работи на Бугарија, Светлан Стоев го искористи учеството на VI регионален форум на Унијата за Медитеранот и министерскиот состанок на ЕУ и земјите партнери од јужното соседство во Барселона да го повтори бугарскиот став за почеток на преговори на Македонија со ЕУ во контекст на правата на Бугарите во земјава. 

Како што соопшти бугарското МНР, на средбите со еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји и со министерот за надворешни работи, ЕУ и за соработка на Шпанија, Хозе Мануел Албарез Буено, Стоев ги нагласил „проактивните напори од Бугарија во последните месеци за решавање на отворените прашања со Скопје, со цел да се гарантираат правата на граѓаните со бугарски идентитет и спроведувањето на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка од 2017 година”. 

„Очекуваме јасни гаранции од Република Северна Македонија за тоа”, изјавил Стоев. 

 

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе