На Форум во Шпанија

Стоев: Очекуваме јасни гаранции од Скопје за правата на Бугарите во Македонија

Министерот за надворешни работи на Бугарија, Светлан Стоев го искористи учеството на VI регионален форум на Унијата за Медитеранот и министерскиот состанок на ЕУ и земјите партнери од јужното соседство во Барселона да го повтори бугарскиот став за почеток на преговори на Македонија со ЕУ во контекст на правата на Бугарите во земјава. 

Како што соопшти бугарското МНР, на средбите со еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји и со министерот за надворешни работи, ЕУ и за соработка на Шпанија, Хозе Мануел Албарез Буено, Стоев ги нагласил „проактивните напори од Бугарија во последните месеци за решавање на отворените прашања со Скопје, со цел да се гарантираат правата на граѓаните со бугарски идентитет и спроведувањето на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка од 2017 година”. 

„Очекуваме јасни гаранции од Република Северна Македонија за тоа”, изјавил Стоев. 

 

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе