Седуммина Авганистанци од Македонија заминаа за Португалија

Четворица возрасни и три деца од Авганистан утрово од Меѓународниот аеродром Скопје преку Истанбул, заминаа за Португалија како нивно трајно одредиште и во земјава сега има 400 Авганистанци со привремен престој.

Станува збор за вработени во меѓународни организации и нивни семејства на кои во изминатиот период нашата земја им обезбеди привремено засолниште во рамки на меѓународната хуманитарна операција за помош на продемократското население во Авганистан кое е под закана на новата талибанска власт во земјата.

Авганистанците кои сѐ уште се во земјава ја добиваат целата потребна поддршка додека не се обезбеди трансфер до нивната крајна дестинација, а трошоците за престојот се покриени од меѓународните организации.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе