Реакција кон ВМРО-ДПМНЕ

СДСМ: Законот за поништување на законот за попис е политичка манипулација

Пратеничката група на СДСМ смета дека денеска поднесениот Предлог закон за поништување на Законот за попис, по итна постапка од страна на ВМРО-ДПМНЕ, претставува обид за политичка манипулација и дека тоа не може да влијае на процесот на попишување. Пратеничката од СДСМ, Славјанка Петровска во изјава за медиумите рече дека пописот е во тек и оти Државниот завод за статистика и другите институции ги спроведуваат своите активности.

„Поднесениот предлог закон од страна на колегите од ВМРО-ДПМНЕ е само уште еден обид за манипулација. На секој правник кој го чита и Уставот и Деловникот на Собранието, му е јасно дека немаше потреба за собирање потписи надвор од процедура и дека доволно беше само еден пратеник од ВМРО-ДПМНЕ да поднесе закон“, рече Петровска.

СДСМ, потенцира таа, нема да повика на враќање со иста мера.

„Нема да повикаме на 300.000 потписи со кои граѓаните ќе покажат дека сакаат попис бидејќи сакаат иднина“, рече Петровска.

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

повеќе

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

повеќе

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

повеќе